zaterdag 2 december 2017

Verslag 1 december: ASS en hulpverlening

Tijdens het laatste Autismecafé De Liemers van 2017 bespraken we het onderwerp ‘ASS en hulpverlening’.

Wel of geen hulpverlening
De behoefte aan hulpverlening verschilt per persoon. Voor sommige bezoekers was/is het niet nodig. Een bezoeker gaf aan het niet altijd prettig te vinden om professionele begeleiding nodig te hebben. Dit bevestigde voor hem het gevoel gehandicapt te zijn. Hij vertelde meer behoefte te hebben aan vriendschap.  

Positieve en negatieve ervaringen
Voor de deelnemers die hulpverlening hebben of hebben gehad zijn de ervaringen niet altijd positief. Dat heeft voor een groot deel te maken met het niet herkennen van autisme. Vooral de contacten met hulpverleners die er waren voordat de diagnose autisme werd gesteld waren negatief. Iemand gaf aan veel onbegrip te hebben ervaren. De ervaringen vanaf het moment van de diagnose waren stukken beter.

De juiste klik
Het kan moeilijk zijn om een hulpverlener te vinden waarmee je een klik hebt. Vaak wordt gedacht dat je meteen in een eerste gesprek van alles over jezelf kunt vertellen, maar dit kan niet prettig voelen. Je moet je begrepen voelen, je vertelt veel en je stelt je kwetsbaar op. Dit doe je niet zomaar bij iedereen. Een goede hulpverlener moet kennis hebben van autisme, zodat je niet veel hoeft uit te leggen. Verder moet hij of zij flexibel zijn en onbevangen in het contact.

Moeizame trajecten
Trajecten in de hulpverlening lopen niet altijd soepel. Een bezoeker had een hulpverlener waarmee hij erg goed kon opschieten. Omdat hij de overstap moest maken naar behandeling voor volwassenen, kreeg hij andere hulpverleners. Het kostte een tijd om weer iemand te vinden waarmee hij een klik had. Het kan sowieso een tijd duren voordat je de hulp gevonden hebt die je nodig hebt. Het duurt vaak al even voordat je de diagnose hebt, en daarna krijg je te maken met bijvoorbeeld de WMO. Dit proces verloopt lang niet altijd zoals je zou willen.

Autismecoach
We spraken tenslotte over autismecoaches: waarbij kunnen zij helpen en hoe wordt de hulp ervaren? De deelnemer die hulp heeft van zo’n autismecoach is hier erg enthousiast over. De hulp is praktisch en gericht op waar jij behoefte aan hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten