zaterdag 3 maart 2018

Verslag 2 maart: ASS en energie(beheer)

Op vrijdag 2 maart spraken we over hoe om te gaan met weinig energie en hoe je energie goed te verdelen over de dag en week.

Voor een aantal bezoekers is weinig energie de grootste beperking die zij door hun ASS hebben. Weten dat je maar beperkt energie hebt zorgt ervoor dat je veel moet plannen. Wat je aan energie hebt moet je goed besteden. Regelmaat is daarbij belangrijk. En als je weet dat je op een dag iets moet doen dat anders is dan anders (zoals ’s avonds een verjaardag), dan moet je de rest van de dag rustiger aan doen.

Een van de bezoekers vertelde dat hij over de hele dag vermoeid is. Hij heeft eigenlijk constant een energieprobleem en in actie komen kost hem altijd moeite. Voor sociale zaken geldt nog dit extra.

Iemand anders gaf aan dat hij vaak moe is, maar dat dat ook komt doordat de maatschappij zo vermoeiend is. ’s Avonds houdt hij rust om zijn energie over de week te kunnen verdelen. En als hij ’s avonds ergens naartoe moet, gaat hij overdag slapen.

Een andere bezoeker heeft onregelmatige werktijden, wat extra lastig is. ’s Avonds werken geeft veel adrenaline waardoor je moeilijk in slaap komt. En als je een gezin hebt gaat ’s ochtends vroeg weer de wekker. Als je een avondmens bent, maar je moet je aan normale werktijden houden, kan dat ook zorgen voor te weinig slaap en daarmee vermoeidheid.

Een deelnemer die met pensioen is heeft altijd 40 uur per week gewerkt en dat ging over het algemeen goed. Wel was hij soms overprikkeld in het weekend. Regelmaat hielp hem goed en daarbij heeft hij ook het idee dat het werktempo lager lag toen hij werkte.

Volle werkweken maken is voor veel mensen met autisme enorm vermoeiend of niet te doen. Ook omdat hun werktempo vaak hoog is. Minder of kortere werkdagen is dan een oplossing.

Het onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke vermoeidheid werd gemaakt. Omgaan met anderen veroorzaakt regelmatig geestelijke vermoeidheid. Als voorbeeld gaf iemand dat hij erg moe wordt van mensen die zich steeds bemoeien met wat hij doet en hem continu aanwijzingen geven.

Van sporten kun je lichamelijk vermoeid raken. Dit kan een prettige vermoeidheid zijn, maar als je je geestelijk al uitgeput voelt, kan gaan sporten net weer te veel voor je zijn.

Wat te doen als je moe bent? Een van de deelnemers heeft een squease-vest. Dit is een drukvest dat een veiliger gevoel geeft bij veel prikkels en helpt te ontspannen. Iemand anders vertelde dat hij kan ontspannen door te gaan wandelen of fietsen. Een bepaald dieet kan ook helpen om je beter te voelen. Bijvoorbeeld het eten van minder suikers. Hierdoor heb je een constanter energieniveau en kun je dingen langer volhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten